Emulgatory naturalne
Emulgacja jest procesem, który pozwala na stworzenie trwałej emulsji, czyli mieszaniny dwóch płynnych składników o różnej strukturze niepodatnych na mieszanie. Kosmetyki i preparaty higieniczne najczęściej składają się z fazy wodnej (wody lub bardzo rozcieńczonego alkoholu) oraz z fazy olejowej, którą tworzą substancje aktywne, hydrofobowe, zapachowe itp. Do utrzymania stałej struktury emulsji i zapobiegania jej rozwarstwianiu stosuje się emulgatory. Mogą to być substancje chemiczne (np. silikonowe), które jednak nie zawsze mogą być stosowane w produktach ze względu na ich charakter i przeznaczenie. Do emulgacji kosmetyków naturalnych, tzw. biokosmetyków, stosuje się emulgatory naturalne. Są to specjalne substancje roślinne, wielowartościowe niejonowe środki powierzchniowo czynne, które wykazują właściwości podobne do chemicznych polimerów. Tworzą one barierę pomiędzy cząsteczkami fazy wodnej i olejowej, zapobiegając ich wzajemnemu odpychaniu. Emulgatory naturalne to między innymi substancje oparte na glikolipidach pozyskiwanych z drożdży.