Piekarnicze produkty funkcjonalne wzbogacane białkiem
15-09-2025 |
Dodatki do żywności
W całej Europie rośnie popyt na piekarnicze produkty funkcjonalne. Rynek wypieków wzbogacanych białkiem prognozowany jest na wzrost powyżej 12% CAGR do 2030 roku, napędzany przez konsumentów poszukujących produktów wspierających aktywny styl życia, bez kompromisu w zakresie smaku i tekstury.
Teksturowane białko grochu (GRANEA sp. z o.o.) już teraz zmienia podejście piekarzy rzemieślniczych i przemysłowych do receptur. Dodane do chleba lub bułek zwiększa zawartość białka o ponad 25%, nie wpływając na elastyczność ciasta ani miękkość miękiszu. Dzięki naturalnym właściwościom wiążącym eliminuje też potrzebę stosowania syntetycznych emulgatorów, co wzmacnia komunikację „clean label” na zatłoczonych półkach sklepowych.
Dzięki naszemu wsparciu technologicznemu, testom na miejscu i materiałom marketingowym piekarze mogą z pełnym przekonaniem wprowadzać nowe linie produktów, które spełniają oczekiwania konsumentów i detalistów.
Poniższe zdjęcie to nasza propozycja chleba wysokoproteinowego stworzona na bazie dopracowanej receptury przez Agata Sadowska oraz Radosław Bojar
Chcesz dowiedzieć się więcej - napisz do nas:
Sylwia Jeremiejewicz
Dodatki do żywności C.H. Erbslöh Polska Sp. z o.o.
