Niezwykłe właściwości sfermentowanej, sycylijskiej manny – MannaFerm HF
01-02-2022 |
Kosmetyki
Latem, na zboczach gór Madonie na Sycylii, miejscowi hodowcy zbierają cenną mannę z jesionów…
Sok jesionowy pobierany jest z kory pnia w postaci płynnej żywicy, która podczas mocnego nasłonecznienia zmienia się w białe stalaktyty manny.
W starożytnym Rzymie mannę nazywano „miodową rosą” lub „sączeniem gwiazd”. W Biblii została opisana jako słodki i biały dar Boga. Była uprawiana na licznych obszarach Sycylii od drugiej połowy XVI wieku. Po II wojnie światowej produkcja manny została ograniczona do obszaru wokół Madonie, stając się jej osobliwością. Pozostali jedynie nieliczni hodowcy jesionów – około stu starszych rolników – zachowujących „żywą”, starożytną tradycję, utrzymując wielowiekowe dziedzictwo.
Manna, a właściwie sucha pozostałość soku, która wykorzystywana jest do produkcji, bogata jest w mannitol, kwasy organiczne, cukry, śluz, żywicę, związki azotowe, a wszystko to wzmocnione ekskluzywną technologią hiper-fermentacji Phenbiox. To właśnie hiper-fermentacja łączy w sobie działanie enzymów i drożdży. Fitokompleks ulega znacznej poprawie – o 50% zwiększa się siła antyoksydacyjna; cukry redukowane są o 71%; zwiększa się zawartość: polifenoli - o 10%, aminokwasów – o 95% i flawonoidów o 111%.
Badania kliniczne wykazały, że MannaFerm HF jest w stanie chronić przed zmianami połączeń komórkowych w keratynocytach. Połączenia komórkowe składają się z różnych białek błonowych umożliwiających określone interakcje między sąsiednimi komórkami. Są obecne w powłokach takich jak naskórek i mogą: poprawić komunikację między komórkami; wzmocnić skórę; zablokować przestrzenie między komórkami, nie dopuszczając do obcych substancji i organizmów. Analiza morfologiczna potwierdziła zdolność MannaFerm HF do zachowania prawidłowej morfologii keratynocytów w warunkach osmotycznych.
Właściwości MannaFerm HF:
- Ochrona komórek przed stresem osmotycznym (test in vitro)
- Ochrona połączeń komórkowych dla większej spójności naskórka (test in vitro)
- Nawilżenie skóry przez 24 godziny po pierwszej aplikacji (test in vivo)
- Pełne działanie nawilżające ciało: twarz, dekolt, ramiona, ręce, nogi, skóra głowy (test in vivo). Głębokie nawilżenie +17%; długotrwałe nawilżenie +15,5%.
- Zmniejszone łuszczenie się skóry o 34% (test in vivo)
- Poprawa jędrności skóry o 41% (test in vivo)
- Redukcja zmarszczek o 40% (test in vivo)
- Wygładzenie skóry (o 9% test in vivo)
Informacje techniczne:
INCI: GLYCERIN, FRAXINUS EXCELSIOR BARK EXTRACT, SACCHAROMYCES FERMENT LYSATE FILTRATE,CITRIC ACID
Roślina: Fraxinus Excelsior
Technologia: Hiper-fermentacja
Sugerowane stężenie: 3%
Posiada certyfikat COSMOS.
Od ponad 20 lat współpracujemy zarówno z małymi, jak i dużymi firmami przemysłu kosmetycznego - jako dystrybutor i dostawca zapewniając im potrzebne ilości różnego typu surowców kosmetycznych.
Jeśli zajmują się Państwo produkcją kosmetyków, zachęcamy do zapoznania się z naszymi surowcami kosmetycznymi, chętnie odpowiemy również na wszystkie pytania.