Jagoda to smak ponadczasowy, klasyczny, bardzo dobrze znany. Jednocześnie obserwując dzisiejszy rynek, jego potrzeby i oczekiwania a także zachodzące w nim zmiany, jagoda wpisuje się idealnie.
Wystarczy spojrzeć na nowe wdrożenia – ilość produktów spożywczych ze smakiem jagody rośnie:
- ilość produktów z jagodą w ostatnich 10 latach wzrosła o 101%
- owoce jagodowe znajdują się na pierwszym miejscu pośród produktów tzw. „Super Food”, a jagoda jest na pierwszym miejscu
- produkty z jagodą, dwa razy częściej pozycjonowane są jako produkty funkcjonalne.
Wybór klasycznego smaku jak jagoda na smak roku, pokazuje znaczącą zmianę na rynku produktów spożywczych – zmianę związaną z emocjami. Konsumenci są bardziej otwarci na nowe składniki, formuły, takie jak na przykład kombucha czy jogurt z orzechów nerkowca, jeżeli smak produktu kojarzy im się z czymś dobrym na poziomie emocjonalnym. Z naszej perspektywy w najbliższych latach smak jagody będzie odgrywał bardzo ważną rolę w promowaniu nowych konceptów.
Aromat jagodowy to mocna podstawa, na której można tworzyć produkty, które zyskają aprobatę rynku. Nie tylko świetnie łączy się z innymi smakami, ale również doskonale się sprawdza jako pojedynczy smak.
Smak jagody to połączenie nut kwiatowych z cierpkością, świeżymi nutami zielonymi i słodyczą. Oprócz klasycznych połączeń z truskawką czy żurawiną, bardzo dobrze pasuje na przykład ze smakiem bananowym. Możemy iść o krok dalej i połączyć jagodę z mniej oczywistymi smakami – co powiecie na czarną herbatę, czy ostre habanero?
Obserwując rynek produktów słonych, dziś jagoda to nie tylko dodatek do sałatek czy dresingów. Jagodę możemy znaleźć w pizzach, daniach zbożowych, czy mięsnych. Jagoda może też być świetnym dodatkiem do makaronów jako źródło witaminy C czy jako barwnik.
Według kreatora aromatów Eric’a Tang – smak jagody jest prawdziwym cudem w świecie smaków. Nie tylko jest pyszny a sam owoc dostarcza nam wielu wartości odżywczych, jest również wielowymiarowy, potrafi znaleźć się w każdym momencie dnia i w każdym daniu: śniadanie, obiad, kolacja, przekąska czy deser.
Obserwując historie sztuki kulinarnej i czerpiąc z niej inspiracje, wykorzystując dzisiejsza wiedzę na temat składników i ich funkcjonalności oraz przede wszystkim mając dużą wiedzę na temat oczekiwań rynku, przygotowaliśmy dla Państwa wiele ciekawych aplikacji ze smakiem jagody.